Roti Canai

Go down

Roti Canai

Post by treges_kejam on Mon Oct 24, 2011 4:59 am

sapa yg pandai buat adunan baik punya utk roti canai bagi la skill skit, aku dah buat tak jadi la wei..
avatar
treges_kejam

Join date : 2011-09-19
Location : At Dawn They Sleep

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by syncronas on Tue Oct 25, 2011 5:05 pm

aku dengar mamak2 kat sini uli pakai kaki...erk..hang try la
avatar
syncronas

Join date : 2011-09-22

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by treges_kejam on Tue Oct 25, 2011 7:10 pm

syncronas wrote:aku dengar mamak2 kat sini uli pakai kaki...erk..hang try la

cait!...mana ada camtu? tapi tak tahu la, ki ta ni hantam jer makan ye tak? tawakal saja...
avatar
treges_kejam

Join date : 2011-09-19
Location : At Dawn They Sleep

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by syncronas on Sat Nov 12, 2011 7:15 pm

satu lagi kes jadi kat kawan aku..mamak tu tebar pakai tgn..then pegi toilet membuang...then masa dok tebar tu ada orang perasan ada sisa2 kuning dekat celah cincin dia kat tgn sebelah kiri...apa tu???? haaaa...sendri mau ingat laaa..hahahaha....
avatar
syncronas

Join date : 2011-09-22

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by raffien on Wed Nov 16, 2011 8:07 am

sebab tu roti canai diorang sedap.hahaha.aku pun xpenah nampak lae,tapi berusaha menahan diri dari makan kat kedai diorang.
avatar
raffien

Join date : 2011-10-05

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by lazywann81 on Wed Nov 16, 2011 8:22 am

Bahan-bahan untuk membuat Roti Canai BK( 12-16 biji utk seorang makan..heheheh)



  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli


Cara-cara



  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar
  13. pastikan anda reti mengkibarkan nyer sebesar yang mungkin, kerana kibaran yg kecil, mmg xsedap..hehheheh


Cheers...
avatar
lazywann81

Join date : 2011-09-20
Location : KL

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by raffien on Wed Nov 16, 2011 8:27 am

huhu,info yang sangat berguna.
avatar
raffien

Join date : 2011-10-05

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by syncronas on Wed Nov 16, 2011 6:54 pm

dasat...nanti kalau ada modai..mmg aku blh bukak kedai roti canai...hampa mai support no..
avatar
syncronas

Join date : 2011-09-22

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by treges_kejam on Wed Nov 16, 2011 7:51 pm

lazywann81 wrote:Bahan-bahan untuk membuat Roti Canai BK( 12-16 biji utk seorang makan..heheheh)



  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli


Cara-cara



  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar
  13. pastikan anda reti mengkibarkan nyer sebesar yang mungkin, kerana kibaran yg kecil, mmg xsedap..hehheheh


Cheers...

Huh banyak kerja juga, weh bro ko buatla satu masa buat demo untuk praktikal.Aku memang dah pernah cuba buat tapi time tebar melilit kat lengan bro..kalau masak jadi lempeng bro.
avatar
treges_kejam

Join date : 2011-09-19
Location : At Dawn They Sleep

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by syncronas on Wed Nov 16, 2011 7:59 pm

hang kena tgk senario bro...mmg btui cara dia blaja tebar..pakai baju basah yg nak basuh tu...tapi aku tak try lagi laaa...
avatar
syncronas

Join date : 2011-09-22

Back to top Go down

Re: Roti Canai

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum